Search
  • Ib Helles Olesen

Bacondyret sviner lige så meget som 1,8 millioner biler!

Har du glemt, at regnskoven brænder i Brasilien og Argentina for at give plads til flere sojamarker? Soja som sendes til Europa og Danmark for at sætte turbo på opfedning af svin og sikre danske svinebaroner og Danish Crown milliarder af ekstra kroner i indtægter.En del danskere er uden tvivl temmelig ligeglade med, at regnskoven går op i røg, når bare der er billige flæskestege og koteletter i supermarkedernes kølediske.

Men kan vi tillade os at være ligeglade med regnskoven, når vi bor i et land, der hvert år producerer 30 millioner svin og som på samme tid er i fuld sving med vedtage en klimalov, der kræver en reduktion af vores CO2-udslip med 70 pct. i 2030?

Svaret er nej! Det er da ret klima-uambitiøst, hvis vi udelukkende tænker på svinebaronerne og slagterigigantens økonomiske trivsel, eller hvad der er bedst for forbrugernes pengepung.

Svineproduktionen sviner utrolig meget og det gør de lige NETOP på grund af den billige brasilianske soja, der maler erhvervets CO2-regnskab kulsort. Og hold nu godt fast! Danmarks svineproduktion udleder CO2 svarende til mere end 80 pct. af alle danske personbiler - vel at mærke - inden grisene overhovedet har slået en eneste prut og sendt drivhusgasser ud i staldene. Hvordan det? Joh når regnskov brændes ned og bliver til landbrugsområder har det en effekt. Og når forskere regner effekten af det fænomen med i den danske svineproduktion, så svarer importen af foder til næsten halvdelen af den nationale udledning fra dansk landbrug - eller det samme som udledningen af CO2 fra mere end 1,8 millioner personbiler. Den virkelighed overgår min vildeste fantasi.

Og virkelig langt fra den klimaboble Danish Crowns topchef Jais Valeur befinder sig i.På DI´s klimatopmøde i sidste uge jokede Jais Valeur nemlig med, at bacondyret er fredet i danskernes bevidsthed og høstede stor latter fra cremen af de danske CEO’s, der var forsamlet DR´s koncertsal. Og han slap elegant afsted med at green washe Danish Crowns og landmændenes image med fremtidsmusik om klimaneutralitet i 2050. Altså om 31 år!

Uden at blinke fremhævede han også den enorme omstilling, man har sat i gang for at halvere CO2-udslippet fra kødproducenterne i 2030. Øh... så mangler Danish Crown & co jo ret beset 20 procent i forhold til den kommende klimalov og Dansk Industri nye målsætning! Og for at det ikke skal være løgn pralede Valeur på selv samme klimatopmøde ligefrem med, at han alene i år sender 3 milliarder ekstra kroner retur til svinebønderne. Med andre ord er der masser af økonomisk råderum til at sætte turbo på klimaomstilling hos svinebønderne. Begynd gerne med at droppe det kontroversielle soja som foder og find alternativer, der ikke ødelægger unik og uerstattelig regnskov.

Og mens vi venter på, at politikerne forhåbentlig punkterer Jais Valeurs klimaboble, kan vi forbrugere jo selv træffe valget ved køledisken. Mit valg står ved magt - jeg har allerede droppet bacondyret for klimaet skyld.

104 views0 comments

Recent Posts

See All

©2019 by Ib Helles Olesen. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now