Search
  • Ib Helles Olesen

Tør du vente på, politikerne løser klimakrisen?

Updated: Aug 11, 2019
Af Ib Helles Olesen 24.6

“Alle taler om klimaet, men alt for få gør noget ved det. Lige nu er en ny regering på vej, og under forhandlingerne er de røde partier blevet enige om, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 70 procent i 2030! Ellers når vi ikke målene i Paris-aftalen, der dikterer en temperaturstigning på maksimalt 1,5 grader, hvis vi skal bevare det klima, vi kender i dag.

Kan vi så læne os tilbage og sige, pyha nu får politikerne styr på det? For det mest oplagte er jo at lave politiske indgreb på vores forbrug, landbruget og transportområdet. De tre områder står groft sagt for 60 procent af Danmarks CO2-udslip. Når det handler om landbruget, er det næppe til at undgå, at de såkaldte lavbundsjorder bliver taget ud af drift. Nøjagtig som Naturfredningsforeningen og Landbrug & Fødevarer foreslog tidligere på året. For 10 milliarder kroner kunne landbrugets CO2-udslip halveres fra 20 til 10 procent. Dengang blev forslaget skudt ned, da det ikke gav nogen løsning på, hvor pengene skulle komme fra. Og skal det store dyrehold i landbruget halveres, som f.eks Greenpeace agiterer for? I den forbindelse er Socialdemokraterne i den grad fodslæbende, da der er for mange arbejdspladser på spil på slagterierne. På forbrugerområdet er det sparsomt med initiativer - for afgifter på f.eks oksekød har kun opbakning hos Enhedslisten og Alternativet. Og klimavenlige forbrugeres store ønske om klimamærkning af fødevarer overlod den borgerlige regering til detailhandlen at løse. Det er nærmest en offentlig hemmelighed, at storebror Coop ikke bryder sig om et nyt mærke.

Endelig er der bilerne! 500.000 elbiler skal på gaden inden 2030, lød det fra Socialdemokraterne i valgkampen. Ambitiøst og absolut muligt at gennemføre med de høje danske bilafgifter, der indbringer 50 milliarder kr. til statskassen. Hvert år! Her handler det helt enkelt om at skrue ned for afgifterne for elbiler og op for afgifterne på fossilbiler. Roadpricing er en vej at gå, men der skal også skabes en kostbar el-infrastruktur, så de nye biler kan lades langs hele landets veje.

Skal der for alvor gøres noget ved klimaet, så er det efter min mening ikke nok at vente på politikerne. Selv om de er ambitiøse som aldrig før, skal du og jeg også til at tænke klimaet ind i alle vores valg som forbrugere - lige fra kødforbruget til den næste flyrejse. Hvad kan vi undvære, og hvad klare os med meget mindre af? Så spørg ikke KUN hvad politikerne kan gøre, men også, hvad DU kan gøre for klimaet”.24 views0 comments

Recent Posts

See All

©2019 by Ib Helles Olesen. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now