Search
  • Ib Helles Olesen

Klimaet, kartoflen og alle de andre grøntsager

Updated: Aug 11, 2019

Du kender med garanti dilemmaet, når du er ude at købe ind! Hvordan pokker køber jeg klimaneutralt mad?


Tag bare en tur i grøntafdelingen, og der går ikke lang tid før du er i problemer. Jeg køber altid økologiske grøntsager, hvis jeg kan. Men ak og ve, det er ikke mange dage siden, at de eneste kartofler i Rema 1000 med det røde Ø-mærke var fra Egypten.

Det var svært at at opdrive en ny og dansk økologisk kartoffel midt i sæsonen, hvis man ikke ville bruge ferien på at frekventere flere supermarkeder. Men det er jo det rene klima-gakkelak at købe kartofler fra Egypten, bare for at de skal være økologiske. Jeg tør slet ikke tænke på den ekstra CO2-belastning en lækker kartoffelmad ville udløse.

Det kan selvfølgelig være, at Rema 1000 har for dårlige aftaler med danske kartoffelavlere, men det kan de jo lave om på. For de er jo som de fleste andre supermarkeder gode til at have økogrønt på hylderne.

Men det slutter ikke med kartoflerne. Samme dag var gulerødderne fra Tyskland, mange af tomaterne fra Italien og Holland, og druerne var såmænd udenlandske….

Lige nu burde hylderne bugne af af danske økologiske grøntsager, så vi med bind for øjnene kunne købe ind uden at tænke på CO-udslippet.

Og skruer vi tiden tilbage til vintersæsonen, så er det storslemt at købe grøntsager klimakorrekt. Rigtig mange friske rodfrugter, asparges, salater, tomater, broccoli, løg osv. er udenlandske. Og dermed transporteret over det halve eller hele Europa med et alt for stort CO2-udslip oven i handlen.

Så det er møgsvært at være økologisk og klimaneutral, når man hungrer efter friske grøntsager. Med mindre man da vælger at gøre grønkål og langtids-opbevarede danske rodfrugter til ens personlige køb-kun-danske-grøntsager-for-klimaet-skyld-kampagne. Og det er heller ikke helt entydig rigtigt, for hvad med alle de drivhus-grøntsager, der hører vinteren til. Kan en dansk drivhus-tomat slå en spansk på CO2-regnskabet udenfor sæsonen? Næppe, når der skal varmes op og bruges lys til dyrkningen i de mørke danske vintermåneder.

Så hermed et stort hjertesuk men også en lille bøn: Genopliv klima-mærket som den borgerlige regering lod falde til jorden, fordi detailhandlen ikke kunne enes om rammerne. Genopliv det og begynd med grøntsagerne - så vil mærkerne hurtigt brede sig til resten af fødevarerne. For der ER mange klimabevidste forbrugere, der gerne vil stemple ind og følge trop for at bevare, det klima vi kender.

157 views0 comments

Recent Posts

See All

©2019 by Ib Helles Olesen. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now