Search
  • Ib Helles Olesen

Omstillingen til elbiler kører på flade batterier


Alle ved det! Vi kommer til at sige farvel til fossilbilerne. Spørgsmålet er bare hvornår og hvordan? Uden et markant indgreb på bilområdet, er det umuligt at opfylde regeringens ambition om at reducere CO2-udslippet med 70 pct. i 2030. Som en del af løsningen har regeringen et mål om 500.000 elbiler, men fortsætter det nuværende salg med samme frekvens, kommer der blot 40.000 nye elbiler til.

Den kommende finanslov handler i den grad om indholdet i en ny klimalov. Og da der stadig drøner 2,6 millioner fossilbiler rundt på de danske veje og sender tonsvis af CO2 til vejrs, er det en nødvendighed for partierne at rette blikket stift mod de miljøvenlige elbiler, og der skal fart på omstillingen, hvis 2030-målet skal nås. Det siger sig selv. Finansminister Nicolai Wammen har afsat to milliarder kr. til samtlige klimainitiativer, og det virker som en dråbe i havet i denne sammenhængen.


Bilejerne har brug for en gulerod Bilsalget sender 50 milliarder kr. direkte ned i statskassen. Hvert år. Og selvom der er historisk opbakning til elbiler blandt danskerne, så lander salget på beskedne 4.000 af slagsen i år, mens prognosen for salget af fossilbiler ser ud til at nå nye højder med hele 230.000 benzin- og dieselbiler. Det faktum må give Nicolai Wammen seriøs hovedpine, for hvor skal pengene komme fra, hvis afgifterne skal lempes, og elbilerne for alvor favoriseres? Hvis finansministeren læner sig tilbage og håber på, at den stigende grønne bevidsthed i befolkningen løser problemet, er han på fejlkurs. På baggrund af bilsalget i år kan man regne sig frem til, regeringen lander på 460.000 færre elbiler end ønsket i 2030. Klimarådet, Det økologiske Råd, FDM, Dansk Elbil Alliance og Dansk Industri står i kø for at hjælpe Wammen med modeller til at omlægge bilafgifterne. Det samme gør partierne bag regeringsgrundlaget. Og det er selvfølgelig ikke gjort i en håndevending. Det kræver politisk mod, for langt hovedparten af bilejerne i Danmark skal have en gulerod, hvis de skal skifte til en elbil.


Det norske mirakel

Wammen kunne overveje at spørge den norske klima- og miljøminister Ola Elvestuen til råds, hvis han savner inspiration til at sætte turbo på omstillingen. Elvestuen mener, at netop de høje registreringsafgifter på fossilbiler, kan bruges aktivt i kampen for flere elbiler.

“I Norge har regeringen populært sagt skruet ned for afgifterne på det, vi vil have mere af - og op for det, vi vil have mindre af, og det virker,” har Ola Elverstuen for nylig sagt i et interview i Deadline. I praksis betyder det en lang række fordele for norske elbil-købere, der bl.a. slipper for registrerings- og motorvejsafgift og samtidig kan glæde dig over muligheden for at parkere og lade deres biler næsten gratis op i hele Oslo.

Ejerne af fossilbiler lader til at have trukket nitten i form af bompenge, når de nærmer sig hovedstaden - for ikke at tale om dage med smog, hvor de slet ikke får lov til at passere bygrænsen. Den norske model har vist sig at være særdeles effektiv, og i løbet af ganske kort tid nærmer salget af elbiler sig 40 pct.

En anden mulighed er at rette blikket mod Singapore, hvor bystyret er gået endnu mere radikalt til værks for at undgå, at storbyen bliver kvalt i smog fra fossilbiler. Her koster en nummerplade til en elbil 0 kr., mens køberen af en ny benzin- eller dieselbil må betale 100.000 kr. Samtidig har man indført satellitbaseret roadpricing i storbyen, hvor man betaler afgift efter antal kørte kilometer, og hvilket drivemiddel bilen er på.


Angsten for kernevælgerne

Der mangler med andre ord ikke incitamenter og forbilleder, som finansministeren kan læne sig op ad, men måske snarere politisk handlekraft og mod? Spørger man menige socialdemokrater på Christiansborg, hvorfor partiet virker fodslæbende, når det gælder klima og grønne afgifter, henviser de til kernevælgernes manglende lyst til at betale for omstillingen.

Spørgsmålet er nu, om Wammen er mand nok til at prioritere klima over velfærd? Dét ved vi, når finanslovsaftalen bliver præsenteret.

49 views0 comments

Recent Posts

See All