Search
  • Ib Helles Olesen

Sig nej til svinet - og JA til regnskovenRegnskoven brænder i Brasilien! Det er ubærligt at se på, og det får enorm negativ indflydelse på klimaet. Værre er det, at en stor del af brandene er påsatte, og skoven ryddes for at dyrke soja. Soja som bruges til at fede svin op i mange lande og selvfølgelig også i de danske landmænds stalde.

For en gang skyld kunne det være rart, hvis dansk landbrug satte foden ned og sagde stop. Stop for import af soja fra Brasilien og Argentina og på den måde være med til at bremse den massive rydning af regnskoven, fordrivelse af oprindelige folk og udslettelsen af uvurderlig biologisk mangfoldighed. Mig bekendt kan svinekød vel sagtens produceres uden soja, eller?

Men nej. I hvert fald er tavsheden larmende hos Landbrug og Fødevarer. Og hvis de skulle føle sig kaldet til at svare, kan jeg næsten forudse, hvordan det lyder: Dansk landbrug producerer 30 millioner svin om året, og en lang række danskere er afhængige af arbejdspladser i erhvervet, der omsætter for milliarder af kroner til gavn for statskassen. Bliver det dyrere at producere svinekød, vil produktionen flytte til Østeuropa.Suk!


Og Danmark går aldrig enegang, når det gælder landbruget. Det er næsten lige så sikkert som amen i kirken, at Venstre ikke tør krumme et hår på landmandens hoved, og Socialdemokraterne aldrig vil bringe slagteriarbejderens job i fare. Og da slet ikke for noget så fjernt som regnskoven i Amazonas.Indtil for nyligt var her regnskov. Nu er der sojamarker i stedet. Foto: Henrik Egede-Lassen

Så de store svinebaroner kan sorgløst sætte kikkerten for det blinde øje og fortsætte med det billige brasilianske foder, mens millioner af kroner ruller ind på deres konti.

Og sojaen skal nok komme fra Brasilien. Præsident Jair Bolsonaro er tidligere kaptajn i hæren, og på bundlinjen er han en arg modstander af at beskytte regnskoven. Tværtimod mener han, at Amazonas skal bruges til landbrug og minedrift. Derfor er det kun modvilligt og efter massivt internationalt pres, at Bolsonaro har sendt et par brandslukningsfly ind over området (der er på størrelse med Indien), og udkommanderet 40.000 soldater til at hjælpe med slukningen. Denne gang. Men det er jo ingen garanti for, at det ikke sker i fremtiden.


Argh!


Hvad er er der så tilbage at gøre? Kun en ting - boykot svinekødet nu. Sig farvel til flæskesteg, pølser, frikadeller, skinker, mørbrad …

Du og jeg har et medansvar for, at regnskoven forsvinder og sammen med den også uvurderlig biodiversitet. Læg dertil, at den globale opvarmning stiger, når Amazonas brændes af. Som forbrugere kan vi i fællesskab hive i nødbremsen og droppe svinekødet. Når vi ændrer adfærd, bliver landbruget nødt til at følge trop og tage ansvar for klimaet, regnskoven og den biologiske mangfoldighed.


Hvad venter vi på?

131 views0 comments

Recent Posts

See All

©2019 by Ib Helles Olesen. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now